Citrusgyümölcsös sütemény (Merveilles)
2008.10.04. 00:16
E franci sütemény nem véletlenül kapta a nevét – „les merveilles” – ugyanis valóban „csodálatos”! Franciaországban nem csak szilveszterkor, hanem Miklós-napkor is asztalra kerül, és már régóta közkedveltségnek örvend. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók 28 darabhoz:
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
3 tojás
1 citrom vagy narancs lereszelt héja
csipetnyi só
40 dkg liszt
Továbbá:
liszt a kisodráshoz
növényi zsiradék a kisütéshez
cukor a megforgatáshoz
Elkészítés:
A vajat és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, és együtt krémesre verjük. Beletesszük a narancs- vagy citromhéjat, a sót és a lisztet, majd sima tésztává gyúrjuk. Lefedve 2 óra hosszat pihentetjük, majd négy egyenlő darabra osztjuk. Mindegyik darabot enyhén enyhén belisztezett gyúrótáblán kb. 3 mm vastagra sodorjuk, és rádlival hét, kb. 7 centi nagyságú darabokra vágjuk. Minden négyzetet átlósan három helyen bevágunk a rádlival, de ügyeljünk rá, hogy egészen ne vágjuk át a tésztát.
A zsiradékot 180 fokra hevítjük és mindkét oldalukon aranysárgára sütjük benne a „csodákat”. Papírtörlőn lecsepegtetjük, és még forrón porcukorba forgatjuk.
|