Mézeskalács
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaniliás cukor, 15 dkg méz, 3 db tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg.
Elkészítés: először összekeverjük a száraz hozzávalókat (jó alaposan, hogy a fűszerekből mindenhova kerüljön), majd össszedolgozzuk a folyékony dolgokkal. Egy éjszaka állni hagyjuk. Lisztezett deszkán 2 mm vékonyra elnyújtjuk a tésztát, formával kiszúrjuk. A sütőlapot megvajazzuk, lisztezzük, vagy egyszerűen sütőpapírral leborítjuk. A mézeskalács formákat ne rakjuk nagyon szororsan egymás mellé, mert sütés közben megdagadnak. A tetejüket tojássárgával megkenjük. 175°C-ra előmelegített sütőben kb 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük. |