
FORRÓ CSOKI
Hozzávalók:
2 tábla finom mogyorós csokoládé.
5 dl tej.
1,5 dl tejszín.
1 dl mogyorókrém likőr.
2 ek. Cukor.
5 dkg. Mogyoró.
Kevés tejben vízfürdő fölött megolvasztjuk a csokoládét.
Majd kevergetés közben hozzá adjuk a többi tejet, és a likőrt is.
A tejszínt a cukorral addig keverjük amíg folyós nem lesz.
A mogyorót kissé megpörköljük.
Csészékbe helyezzük a mogyorót, majd rácsorgatjuk a meleg csokoládét, és a sűrű tejszínt.
Gyermekek részére is elkészíthetjük alkohol nélkül , nagyon finom ital.
KARAMELLÁS FORRÓ CSOKI
Hozzávalók:
6 dl tej
3 dl tejszín
1 vaníliarúd
20 dkg apróra vágott tej-, vagy étcsoki
15 dkg cukor
Tetejére tejszínhab és kevés őrölt fahéj
Elkészítés:
A karamellhez a cukrot beleszórom egy kisebb lábosba, és takaréklángon keverés nélkül mélyarany színűre olvasztom. Amíg a cukor olvadozik, összemelegítem a tejet a tejszínnel és a hosszában félbevágott vaníliarúddal. Ha már majdnem forr, leveszem a tűzről. A meleg tej-tejszín keverékébe beleszórom az apróra tört csokit, és addig kevergetem, amíg az összes csoki darab fel nem oldódik. A karamellhez óvatosan hozzáöntöm a csokis tejet: ilyenkor először serceg és bugyborékol, de ha kevergetni kezdem, pár perc alatt beleolvad a csokis tejbe. Ha az ital már langyosra hűlt, kihalászom belőle a félbevágott vanília rudat, és bögrékbe kanalazom. A tetejére édes tejszínhabot púpozok, aztán a pamacsokat megszórom csipetnyi őrölt fahéjjal.
3-4 adag lesz belőle. |