Kína : „Fehér felhők” (Vonton) |
„Fehér felhők” (Vonton)
2008.10.12. 18:42
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
A tésztához:
25 dkg liszt
2 tojás
só
liszt a kisodráshoz
A töltelékhez:
10 dkg kínai kel
2 újhagyma
15 dkg mélyhűtött garnélarák
12 dkg darált sertéshús
2-2 evőkanál rizsbor (vagy száraz sherry) és osztrigamártás
késhegynyi őrölt koriander
fehér bors
1 ek. olaj
Továbbá:
1 tojásfehérje a bekenéshez
szezámolaj a kisütéshez
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat 1-2 ek. vízzel sima, rugalmas masszává összedolgozzuk. Harminc percig pihentetjük, majd enyhén belisztezett gyúrótáblán sodrófával leheletvékonyra nyújtjuk, és 8×8 centis négyzetekre vágjuk. A négyzeteket egymásra rakjuk, közbe-közbe liszttel meghintjük, nehogy összetapadjanak. Aztán nyirkos konyharuhával letakarjuk, hogy a lapok ne száradjanak ki. A töltelékhez megtisztítjuk a kelt és a hagymát, megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, és finomra vágjuk. A felengedett rákocskákat lecsepegtetjük és felaprítjuk, majd az előbbiekkel együtt belekeverjük a darált húsba, amit jól összedolgozunk a fűszerekkel, az olajjal és némi étkezési keményítővel.
A tésztalapokat egyenként kiterítjük, közepükre tölteléket halmozunk, majd a széleket tojásfehérjével bekenjük, és a tésztát átlósan áthajtjuk. A széleket lenyomkodjuk, és a „felhőket” bőséges szezámolajban aranysárgára sütjük.
Javaslat:
Mélyhűtött vonton-lapokat az ázsiai termékeket árusító boltokban lehet kapni, készen (töltelékkel) pedig áruházak mirelit-osztályán, a hozzávaló mártásokkal együtt. Felengedtetéshez a vonton-lapokat elég letakarni egy nedves konyharuhával.
|