Hollandia : Holland mazsolás fánk (Oliebollen) |
Holland mazsolás fánk (Oliebollen)
2008.10.04. 18:48
Az oliebollen holland specialitás, melyet kizárólag szilveszterkor készítenek.
Hozzávalók kb. 32 darabhoz:
A tésztához:
50 dkg liszt
4 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
másfél tk. só
10-10 dkg világos és feketeszemű mazsola
5 dkg cukrozott gyümölcs
4 nagy, savanykás alma
Továbbá:
liszt a formázáshoz
növényi zsiradék a kisütéshez
porcukor a behintéshez
Elkészítés:
A lisztet tálba tesszük, közepében mélyedést alakítunk ki, és belemorzsoljuk az élesztőt. A tejjel, a sóval és kevés liszttel kovászt készítünk. Lefedve 20 percig kelni hagyjuk, majd sima tésztává gyúrjuk. A mazsolaféléket megmossuk és leitatjuk róluk a nedvességet, az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, gerezdekre vágjuk majd kockákra aprítjuk. A mazsolával és vegyes cukrozott gyümölccsel együtt a tésztához adjuk, összedolgozzuk, és nyirkos ruhával egy óra hosszat pihentetjük.
A zsiradékot serpenyőben 180 fokra hevítjük, majd két evőkanál segítségével leveszünk a tésztából és belisztezett kézzel golyókat formálunk belőle. Mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. Porcukorral behintve forrón tálaljuk.
|