Vajassütemény (Janhagel)
2008.10.04. 18:47
Hozzávalók:
20 dkg vaj
27,5 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
fél citrom lereszelt héja
2 tojás
4 ek. víz
30 dkg liszt
2 tk. sütőpor
porcukor a behintéshez
Elkészítés:
A vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Majd fokozatosan hozzáadjuk a tojást és a vizet, majd (kézi robotgéppel) habosra verjük. A sütőport elvegyítjük a liszttel, hozzáadjuk az előbbi keverékhez, és simára összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk. Előmelegített sütőben, középső sínen 180 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon, gázon 2-es fokozaton) kb. 15-20 percig sütjük.
Amikor kisült, éles késsel rögtön 5×5 centis négyzetekre vágjuk, majd hagyjuk kihűlni. Pergamenpapírból kis fenyőfa-sablonokat vágunk ki, és a süteményt körülöttük behintjük porcukorral. (Porcukor helyett kakaót is használhatunk.)
|