Mézescsók (Lukumades)
2008.10.04. 18:43
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
11 dkg vaj
1 tk. Szódabikarbóna
1 ek. narancslé
2 ek. sűrített tej (12 %-os zsírtartalmú)
1 tojássárgája
2 tk. Konyak
5 dkg cukor
3 ek. olaj
26 dkg liszt
10 dkg búzadara
1 tk. sütőpor
fél citrom reszelt héja
negyed tk. őrölt szegfűszeg
késhegynyi reszelt szerecsendió
fél tk. őrölt fahéj
5 dkg szezámmag
1 dkg méz
1,25 dl víz
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, és kissé lehűtjük. A szódabikarbónát a narancslével, a sűrített tejjel, tojássárgájával, konyakkal és cukorral elhabarjuk, majd hozzáadjuk az olajat és a felolvasztott vajat, és az egészet jól összekeverjük. A lisztet, a darát, a sütőport és a fűszereket is hozzáadjuk, és a vajas keverékkel rugalmas tésztát készítünk. Két teáskanál segítségével kis csókokat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben, középső sínen 180 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon, gázon 2-es fokozaton) kb. 15 percig sütjük. A szezámmagot serpenyőben zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk, majd egy tányéron hagyjuk kihűlni. A mézet a vízzel egy fazékban elkeverjük, és 1 percig főzzük. A csókokat desszertfogó csipesszel kb. fél percre a szirupba mártjuk, majd visszatesszük a sütőpapírra és meghintjük szezámmaggal.
|