Almatorta (Tarte aux pommes)
2008.10.04. 00:17
Hozzávalók:
A tésztához:
22,5 dkg vaj
30 dkg liszt
4 dkg porcukor
csipetnyi só
A töltelékhez:
4 nagy alma
6 dkg porcukor
csipetnyi só
A megkenéshez:
1 tojás
2 ek. víz
Elkészítés:
A hozzávalókból omlós tésztát gyúrunk, majd ellapítva és fóliába csavarva 30 percig hűtőszekrénybe tesszük.
Az almákat meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházukat eltávolítjuk, majd a negyedeket felszeleteljük. A sót meg a cukrot összekeverjük, és többször megforgatjuk benne az almaszeleteket.
A tésztát kettéosztjuk, az egyik felet kerekre sodorjuk és kibélelünk vele egy enyhén bezsírozott, kb. 24 cm átmérőjű tortaformát. Elterítjük rajta az almát, majd a másik tésztafelet is kisodorjuk és derelyevágóval (rádlival) 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A csíkokkal rácsosan lefedjük az almatölteléket.
A tojást elhabarjuk a vízzel és bekenjük vele a rácsozatot.
Előmelegített sütőben, alsó sínen 180 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon, gázon 2-es fokozaton) kb. 50 percig sütjük. Kihűlés után porcukorral hintjük meg.
Javaslat:
Az almatortához frissen felvert tejszínt vagy vaníliafagylaltot is felszolgálhatunk.
|