Karácsonyi fatörzs (Bûche de Noël)
2008.10.04. 00:15
Hozzávalók 12-16 szelethez:
A piskótatésztához:
3 egész tojás
3 tojássárgája
1 ek. forró víz
7,5 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
6 dkg liszt
1,5 dkg étkezési keményítő
késhegynyi sütőpor
A krémhez:
30 dkg cukor
1,25 dl víz
7 tojássárgája
40 dkg vaj
7 dkg kakaópor
A díszítéshez:
5 dkg nyers marcipánmassza
2,5 dkg porcukor
Elkészítés:
A tojást, a tojássárgáját és forró vizet tálban krémesre verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Akkor hozzáadjuk a sütőporral és keményítővel elvegyített lisztet is.
A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk. A papír szélét peremszerűen kissé behajtjuk a tészta fölé. Előmelegített sütőben, középső sínen 200 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon, gázon 3-as fokozaton) kb. 10 percig sütjük. A tésztát nyirkos konyharuhára borítjuk, hideg vízzel gyorsan bekenjük a papírt és óvatosan lehúzzuk a tésztáról, melyet nyirkos ruhával letakarunk.
A krémhez a cukrot és a vizet 5 percig sűrűre főzzük, a tojássárgáját habosra keverjük, majd a kissé lehűtött cukorszirupot vékony sugárban beleöntjük. Rövid ideig tovább verjük. A szoba-hőmérsékletű vajat a kakaóval habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásos masszát és 5 percig jó alaposan verjük. A piskótalapot bekenjük a krém kétharmadával, majd a konyharuha segítségével óvatosan összetekerjük. A maradék krémet habzsákba töltjük és csillag nyílású betéten át hosszú bordákat húzunk a tekercsre. A tekercsből egy darabot levágunk és „levágott ágként” a „törzs” oldalához illesztjük. A marcipánmasszát díszítésre használjuk: összegyúrjuk a porcukorral, és leveleket, gombákat, stb. formálunk belőle.
|