Finnország : Finn karácsonyi sütemény (Joulupiparkakut) |
Finn karácsonyi sütemény (Joulupiparkakut)
2008.10.03. 23:58
Finnországban Joulupukki az „importált” Télapó neve. A finnek öreg házi szellemeire, a jótékony manókra hasonlít, és koboldszerű külleme meg tulajdonságai vannak. A joulupiparkakut a „sült svéd” elnevezésű ünnepi sertéssült után kerül az asztalra.
Hozzávalók kb. 150 darabhoz:
A tésztához:
2 dl cukorrépaszirup
17 dkg lágy vaj
2 tojás
35 dkg cukor
2 dl édes tejszín (lehet savanyú is)
2-2 tk. őrölt fahéj, kardamom és gyömbér
1 tk őrölt szegfűszeg
60 dkg liszt
2 tk. sütőpor
liszt a tészta kisodrásához
A mázhoz:
1 kis tojásfehérje
20 dkg porcukor
cukrászfestékek
Elkészítés:
A szirupot és a vajat fazékban felforrósítjuk, majd hagyjuk lehűlni. A keveréket tálba öntjük, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a tejszínt, a fűszereket, a liszttel elvegyített sütőport, és kézi robotgéppel rugalmas tésztává dolgozzuk. A tésztát 15 percig pihentetjük, majd gyengén belisztezett munkafelületen fél centi vastagra sodorjuk, és karácsonyi figurákat szúrunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon, gázon 3-as fokozaton) kb. 15 percig sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjét és a porcukrot elkeverjük, élelmiszerfestékkel színezzük, és tetszés szerint díszítjük a figurákat.
Javaslat:
A sütemény mind nyersen, mind megsütve lefagyasztható; 2-3 hónapig is jól eláll. Felhasználás előtt a még fagyott süteményt 15 percre előmelegített sütőbe tesszük.
|