Dánia : Dán puncs (Jensen Glögg) |
Dán puncs (Jensen Glögg)
2008.10.03. 23:54
A glögg régóta ismert, jellegzetes dán téli ital. Néhány kilométerrel odébb, Schleswig-Holsteinban rum helyett arakkal vagy rozspálinkával készítik, sőt némelyek szerint vodkával sem megvetendő. Bárhogyan készítsék is, ajánlatos óvatosan fogyasztani: igencsak „itatja magát”!
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 l vörösbor
1 kis üveg rum (32 %-os)
fél rúd fahéj
5 db cukrozott gyömbér
4 szegfűszeg
20 dkg cukor
7,5 dkg mazsola
7,5 dkg aszalt füge (ízlés szerint)
2 dkg hosszúra vágott mandula
Elkészítés:
A rumot és a vörösbort, a fűszereket, a mazsolát, az apróra vágott gyömbért, fügét és mandulát felfőzzük, és letakarva egy éjszakán át állni hagyjuk.
Közvetlenül fogyasztás előtt még egyszer felfőzzük, ízesítjük, és nagyon forrón tálaljuk.
|