Dánia : Karácsonyi csiga (Julekage) |
Karácsonyi csiga (Julekage)
2008.10.03. 23:53
Hozzávalók:
Az élesztős tésztához:
25 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1,25 dl tej
2,5 dkg vaj
1 kis tojás
só
A vajastésztához:
10 dkg vaj
2,5 dkg liszt
A töltelékhez:
7,5 dkg mazsola
2,5 dkg nagyon finomra aprított cukrozott citromhéj
1 tojássárgája a bekenéshez
„jégdara”-cukor a behintéshez
Elkészítés:
A lisztet tálba tesszük, az élesztőt tejben megfuttatjuk, a felolvasztjuk (ne hevítsük!), majd a tojással és a sóval elvegyítjük. E keveréket a megfuttatott élesztővel és a liszttel sima tésztává dagasztjuk. Lapos tömbbé formálva 15 percig kelesztjük.
A vajastésztához a vajat a liszttel gyorsan összegyúrjuk, laposra formáljuk és fóliába csavarva 15 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Az élesztős tésztát enyhén belisztezett gyúrótáblán 20×25 cm méretű lappá sodorjuk. A vajastésztát fólia között ugyanakkora méretűre sodorjuk, és rátesszük az élesztős tésztára. Középen félbehajtjuk – a vajastészta belül legyen! – a széleket vízzel megkenjük, és jól összenyomjuk. Majda tésztát sodrófával a hajtás irányában kb. 30×40 centi lappá sodorjuk. A keskenyebb oldalán egyharmadát behajtjuk, majd föléje a fennmaradó harmadot is. A tésztát fóliába csavarjuk és 15-20 percre hűvös helyre tesszük. Pihentetés után kisodorjuk, és az előbb leírt módon ismét egymásra hajtjuk. A hajtogatást még kétszer ismételjük. A tésztát enyhén belisztezett területen 25×40 cm méretűre sodorjuk, a mazsolát és a cukrozott citromhéjat elvegyítve egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát a szélesebb oldala felől felcsavarjuk, majd csigává göngyölítjük és (26-28 cm átmérőjű) kizsírozott nyitható sütőformába tesszük.
Előmelegített sütőben, alsó sínen, 180 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon, gázon 2-es fokozaton) kb. 30 percig sütjük. A sütés befejezése előtt 10 perccel bekenjük felvert tojássárgájával és megszórjuk durva szemű cukorral („jégdara”).
|